מאלתרמן עד איינשטיין: על התפתחות עיתונות הספורט בישראל

האם תקשורת הספורט הישראלית השתנתה ב-80 השנים האחרונות?

האם תמיד הייתה רדודה, צהובה ומלאת אינטרסים, או שזהו חידוש של השנים האחרונות?

ומדוע יש כל כך הרבה עיתוני ספורט בעולם וכל כך מעט עיתוני ספורט בישראל?

ההרצאה סוקרת את העיתונים, כתבי העת והמגזינים הספורטיביים המרכזיים שראו אור בארץ ישראל ובמדינת ישראל במאה העשרים, בודקת באיזו מציאות הם פעלו, באילו נושאים עסקו ומה היו השיקולים להקמתם.

"ריבוי עיתוני הספורט היה תולדה בעיקר של אגו של הרבה אנשים, שחשבו שהם יכולים לכתוב על ספורט בדרך אחרת ולמכור הרבה עיתונים"

טען יהודה גבאי, ממייסדי חדשות הספורט בריאיון שקיימתי עמו לפני מספר שנים. אמירתו מסבירה מדוע ראו אור עיתוני ספורט כה רבים בטווחי זמן קצרים ובאופן בלתי פרופורציונלי לגודל האוכלוסייה ביישוב היהודי ומאוחר יותר במדינת ישראל.

עיתונות הספורט התאפיינה בחוסר מקצועיות ובהיעדר חזון ו"גב כלכלי", שבמידה רבה אפיינו את העיתונות המודפסת כולה בתקופה זו. רוב המגזינים לא שרדו זמן רב וכולם נעלמו כלאחר שבאו, לעיתים אף מבלי להיפרד מקוראיהם.

יש לשער שברובם לא נעשתה בחינה של כדאיות כלכלית להקמתם או בדיקה של מתחריהם. הקמתם נעשתה לרוב בגלל החלטה של היזמים שיש להם "משהו שאין לאחרים" ושהקהל צמא לשמוע רק אותם. לעיתים זה צלח, רוב הפעמים היו כישלון חרוץ.

ההרצאה תציג עיתונים ישנים וסיפורים משעשעים על העיתונים שכולנו גדלנו עליהם. במהלך ההרצאה נבדוק מה הייתה ידיעת הספורט הראשונה שפורסמה בעיתונות היהודית בארץ ישראל, היכן פורסם מדור הספורט הראשון, מי היה עיתון הספורט הראשון בעולם ועוד פרטי טריוויה מרתקים אחרים.

  • משך ההרצאה – 60-80 דקות
  • ניתן להוסיף חידון בסוף ההרצאה לזיהוי כותרות מפורסמות מעיתונים
דילוג לתוכן